Blog > Komentarze do wpisu

Red Velvet

Witam :)

Jest to moja pierwsza notka i chcę, aby sprawiła, że tu wrócicie.

Właśnie dlatego uznałam, że przepis, który dziś zamieszczę nie powinien być banalny, raczej nietuzinkowy i niezbyt skomplikowany, ponieważ nie może Wam sprawić trudności w przygotowaniu.

Proponuję zatem klasyczne Red Velvet. Jest to niesamowicie kremowe i wilgotne ciasto zwieńczone chmurką kremu na bazie serka śmietankowego. Dla osób nie przepadających za "dziwnymi" połączeniami smaków mam małą radę: przełamcie się, a nie pożałujecie ;)

 


 

 

Składniki na ok 24 sztuki:

CIASTO:

-2 1/2 szklanki mąki pszennej

-1 1/4 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego

-1 łyżka kakao (prawdziwego, gorzkiego)

-1 łyżeczka soli

-2 jajka

-1 1/4 szklanki oleju słonecznikowego dobrej jakości

-1 szklanka maślanki

-1 łyżka octu

-1 łyżeczka sody oczyszczonej (może być również proszek do pieczenia)

-czerwony barwnik spożywczy

 

KREM SERKOWY:

-300g serka kremowego (np Philadelphia)

- szklanka cukru pudru

- 150g masła

 

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy, kakao i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej i maślankę. Dodaj też szczyptę czerwonego barwnika spożywczego. Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj. Nie trzeba miksować, wystarczy dobrze wymieszać trzepaczką.

Włącz piekarnik na 180 stopni.

Przygotuj formę do muffinów i włóż do niej papilotki. Weź szklankę lub kubeczek, wlej do niego łyżkę octu i dodaj sodę lub proszek do pieczenia. Płyn mocno się spieni, wymieszaj go i dodaj do ciasta. wymieszaj szybko trzepaczką i od razu przekładaj porcjami do papilotek do ok 1/2 – 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku 25-30 minut.

Muffiny powinny być lekko wilgotne i ciężkie.

Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól im ostygnąć na kratce do studzenia lub po prostu wyciągnij i postaw do ostygnięcia na desce do krojenia.

Przygotuj krem serkowy:

Przełóż serek do miseczki i miksuj z cukrem pudrem. Dodawaj go porcjami. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj miękkie masło i miksuj ponownie, do otrzymania kremubez grudek masła. Odstaw krem do schłodzenia.

Gdy krem się schłodzi a babeczki całkowicie ostygną odłóż jedną babeczkę a na reszcie rozsmaruj krem serkowy. Nie musi być to zrobione idealnie, cały urok tkwi w „lekkim nieładzie”. Odłożoną babeczkę pokrusz i posyp okruchami środek każdej babeczki, Taka prosta dekoracja stworzy piękny kontrast bieli z czerwienią.

Babeczki Red Velvet są proste do zrobienia, mają bardzo ciekawy smak i choć nie można zjeść ich wiele na raz ma się ochotę je jeść codziennie. Krem serkowy idealnie się komponuje z ciastem.

 

Rady:

- wszystkie składniki powinny być dobrej jakości i w temperaturze pokojowej

- ciasto łatwo nakłada się dwiema łyżkami

- nie martw się uzyskaną konsystencją, często surowe ciasto jest lekko ciągnące

- krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce

- gdy dbasz o linię nie musisz do kremu dodawać masła, wtedy będzie bardziej lejący ale równie pyszny

 

Powodzenia i smacznego! :)



wtorek, 20 listopada 2012, marciaxxs

Polecane wpisy

  • Sernik Red Velvet

    Kolejną moją propozycja jest amerykański Sernik Red Velvet. To ciasto jest bardzo pyszne, owszem jest słodkie, ale....warte upieczenia i delektowania się jego s

  • Red Velvet Cheesecake

    Miało być smacznie i efektownie. Chyba tak wyszło. W każdym razie w smaku mnie powalił, fajne połączenie sernika i można powiedzieć biszkopta, a do tego ta masa

Ostatnie wpisy
Durszlak.pl